Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η ποίηση του Γιάννη Γαζέτη (μέρος 2ο)

ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Το ΑΔΙΕΞΟΔΟ είναι βασικά το δεύτερο μέρος της συλλογής ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝ.
Είναι μεταγενέστερο χρονικά  από τους ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΕΣ. Περιλαμβάνει μια ποικιλία ποιημάτων με διαφοροποίηση, θα έλεγα, στη δομή, το ύφος, τη φόρμα ακόμη και το είδος των συναισθημάτων που εκπέμπονται μέσα από τις λέξεις.
Έργο του Οργανόπουλου Γιάννη




Διακρίνει κανείς εύκολα μία μεστότητα λογοτεχνική, μία ποικιλία ευχάριστη, ένα πλήθος σκέψεων και ιδεών. Οι γραμμές των νοημάτων είναι διακριτές, εύκολες αλλά συγχρόνως και δύσκολες. Αυτή η αντίθεση  αναδύει ένα γνήσιο άρωμα που σε σκεπάζει με αλήθειες και αμφιβολίες.

Από τεχνική άποψη βλέπουμε έναν Γαζέτη  που θέλει να βάλει κανόνες κλασικής  λογοτεχνίας σε μερικά ποιήματα του. Βλέπουμε δηλαδή μέτρο, ιδιαίτερη προσοχή στη δομή του στίχου και άλλα χαρακτηριστικά της γενικής ποίησης. Αλλά, όπως είπαμε, σε λίγα ποιήματα.

Το "ΑΔΙΕΞΟΔΟ" πέρα από το ερωτικό περιβάλλον (πιο αδύνατο από τους ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΕΣ) τονίζει κυρίως κοινωνικούς προβληματισμούς που αγγίζουν τον καθένα
μας. Εμπνέεται ο ποιητής από προσωπικές εμπειρίες, από κοινωνικά προβλήματα, από γεγονότα και διάφορες ζώσες καταστάσεις.

Να μην θεωρηθεί το "ΑΔΙΕΞΟΔΟ" σαν μια μελαγχολική συλλογή ποιημάτων. Ο ποιητής βλέπει και με αισιοδοξία την ζωή. Αλίμονο αν δεν συνέβαινε έτσι. Ξαναείπαμε ότι ο Γιάννης Γαζέτης είναι άνθρωπος της κίνησης, της δράσης, της μουσικής, της δημιουργίας, της τέχνης. Και όλα αυτά σημαίνουν αισιοδοξία και δύναμη. Έπειτα ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που σχετίζεται με αυτό που λέμε ομορφιά και πάθος. Τα βλέπει όλα, τα αγγίζει όλα, τα θυμάται όλα και βέβαια τους ανθρώπους, τις σημαντικές στιγμές, τους καλούς και τους κακούς, το Λιβάδι με όλα τα στοιχεία που αυτό σε μεθάει, τα ταξίδια, τα πάντα.

Οι  πολιτικές παρεμβολές δεν λείπουν από το
"ΑΔΙΕΞΟΔΟ". Ο Γαζέτης είναι ένα πολιτικοποιημένο άτομο βλέπει μακριά, βαθειά, πίσω και ιδιαίτερα μπροστά. Παράλληλα αναλύει και δικάζει πολλές φορές με το λόγο και τους στίχους τις καλές και κακές στιγμές της ζωής του.
Ν.Κ 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Το έργο της φωτογραφίας είναι ζωγραφική του γνωστού ζωγράφου και περιβαλλοντολόγου κ. Ιωάννη Οργανόπουλου. τίτλος του έργου "Ο Γιάννης Γαζέτης κι ο τζουράς του". 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου